19 april 2004

Ruimtevaartexpositie “De Zwevende Hollander” in de Aviodrome

Lelystad, 16 april 2004 - Vanaf maandag 19 april reist de Nederlandse kosmonaut Andre Kuipers 10 dagen door de ruimte. Het gloednieuwe Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome op de Luchthaven Lelystad heeft daarom de expositie “De Zwevende Hollander” geopend, waarin bijna 40 jaar ervaringen in de ruimte te zien zijn. Natuurlijk krijgt ook het Nederlandse aandeel in de ruimtevaart, dat o.a. bestaat uit de satellieten ANS en IRAS en de ruimtevaarders Wubbo Ockels en Andre Kuiper, alle aandacht.

"De Zwevende Hollander"
In de expositie “De Zwevende Hollander” staat de historie van de ruimtevaart centraal. In de verschillende vitrines zijn o.a. Amerikaans en Russisch ruimtevoedsel en diverse instrumenten die in de ruimte gebruikt worden, te zien. Tevens is er op ware grote een replica van de eerste mens op de maan, Neil Armstrong, en een “Gemini Capsule” aanwezig. Op schaal is het ruimteschip “Sojoez TMA” , waarin Andre Kuipers de ruimte ingaat, en het “International Space Station” te zien.
Op fotowanden zijn o.a. de trainingen en de voorbereidingen van Andre Kuipers in Moskou, Houston en Noordwijk te zien. Ook zijn er fotowanden met foto’s van de aarde en van Nederland die vanuit de ruimte zijn gemaakt. Het ISS (International Space Station) in aanbouw, waarschijnlijk in 2010 klaar, heeft ook een eigen fotowand.
De expositie “De Zwevende Hollander”, die is georganiseerd door de Stichting Nationaal Ruimtevaart Museum, is nog tot begin 2005 in de Aviodrome op de Luchthaven Lelystad te zien.

Ruimtevaartweken in de Aviodrome
Tussen 16 april en 2 mei staat het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome op de Luchthaven Lelystad in het teken van de ruimtevaart. Tijdens deze ‘ruimtevaartweken’ zullen er in de weekenden voor zowel volwassenen als kinderen bijzondere activiteiten worden georganiseerd. Zo zal er in het Aviodrome filmtheater een ruimtevaartfilm van de ESA (European Space Agency) worden vertoond en wordt er via een directe verbinding met een meteorologische satelliet ‘live’ beelden van het weer geprojecteerd. Ook worden er voor de kinderen diverse knutselactiviteiten georganiseerd in en kunnen kinderen onder begeleiding een zelfgebouwde ‘raket’ afvuren.

Het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome is tijdens de ruimtevaartweken dagelijks geopend van 10:00 tot 17:00 uur. De Aviodrome bevindt zich op de Luchthaven Lelystad aan de Pelikaanweg 50. Voor meer informatie kunnen belangstellenden terecht op www.aviodrome.nl of bij telefoonnummer 0900-AVIODROME (0900- 2846376; 25 ct.p.min.).

Foto: op de bijgevoegde foto (bron: ESA/NRM/Aviodrome) zien we de Nederlandse ruimtevaarder André Kuipers in een model op ware grootte van de Sojoez. In de expositie “De Zwevende Hollander”, in het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome op de Luchthaven Lelystad, is veel te zien over de Nederlandse rol in de ruimtevaart.

< terug naar nieuws