30 april 2004

Open Cockpits’ bij Aviodrome in Lelystad
Luchtvaart-Themapark opent historische vliegtuigen voor één keer voor publiek

Luchthaven Lelystad, 28 april 2004 - Tijdens de Meivakantie, van 1 t/m 9 mei, worden alle bezoekers van het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome in de gelegenheid gesteld om een aantal historische vliegtuigen van binnen te bekijken. Bij sommige vliegtuigen kan men plaatsnemen in de cockpit; bij andere kan men ook eens kijken hoe de passagiers- of de vrachtcabine er van binnen uitziet. Alle opengestelde historische vliegtuigen maken deel uit van de unieke collectie van de Aviodrome op de luchthaven Lelyastad, die uit meer dan 70 vliegtuigen bestaat.

Cockpits
Alle bezoekers van de Aviodrome kunnen in de meivakantie plaatsnemen in de cockpits van bijzondere straaljagers, zoals de Hawker Hunter. De Hunter was in de jaren zestig de eerste straaljager van de Koninklijke Luchtmacht die –alleen in duikvlucht- sneller kon vliegen dan het geluid. De Hunter was tijdens de Koude Oorlog een belangrijk vliegtuig van de NAVO-strijdkrachten in Europa. Ook de cockpit van de Fouga Magister is toegankelijk voor het publiek. De tweepersoons Magister-straaljager werd in de jaren ’60 en ’70 gebruikt om piloten op te leiden, onder andere voor de Nederlandse Koninklijke Luchtmacht.

Vracht- en passagierscabines
Bij sommige beroemde vliegtuigen uit de geschiedenis kunnen de bezoekers in de meivakantie de cabine van binnen bekijken. Dit geldt bijvoorbeeld voor de DC-4 ‘Skymaster’, die o.a. beroemd werd tijdens de luchtbrug naar West-Berlijn in 1948 en de bekende DC-3 ‘Dakota’. De DC-3, het meest-gebouwde verkeersvliegtuig uit de geschiedenis, werd als militair transportvliegtuig o.a. bekend toen het zweefvliegtuigen sleepte en parachutisten vervoerde, tijdens D-day in Normandië en bij de luchtlandingen bij Arnhem ian 1944. Ook de passagierscabine van de grote Sikorsky S-55 helikopter, die in de jaren vijftig en zestig bij de Koninklijke Marine werd gebruikt, en de DH-104 Dove, het eerste vliegtuig van Martinair, zijn in de meivakantie voor het publiek toegankelijk. Bezoekers van de Aviodrome kunnen in deze vliegtuigen ook plaatsnemen op de passagiersstoelen en banken. Dit kan ook bij de Russische Antonov An-2, de grootste eenmotorige tweedekker uit de geschiedenis, waarbij zowel de cockpit als de cabine voor de bezoekers toeagankelijk zijn.

Uniek in Europa
Het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome is geen gewoon luchtvaartmuseum, maar een omvangrijk en modern Luchtvaart-Themapark. Naast een grote binnenexpositie van 6000m2 beschikt de Aviodrome ook over een nog vele malen grotere buitenexpositie met o.a. een vluchtsimulator en historische luchtvaartgebouwen, zoals een exacte replica van het luchthavengebouw van Schiphol uit 1928 en een echte verkeerstoren. Verder vindt men in het Luchtvaart-Themapark een grootbeeldfilmtheater, een luchtvaartwinkel en uitgaebreide horeca- en congresfaciliteiten. De Aviodrome is een ware belevenis! Zo kunnen bezoekers een vlucht meemaken in een ‘Pelikaan’ van de KLM uit 1933 en kunnen ze een gesimuleerde reddingsvlucht met een helikopter in de flightsimulator maken.

Het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome op de Luchthaven Lelystad is dagelijks geopend van 10:00 tot 17:00 uur. De Aviodrome bevindt zich op de Luchthaven Lelystad aan de Pelikaanweg 50. Voor meer informatie kunnen belangstellenden terecht op www.aviodrome.nl of bij telefoonnummer 0900-AVIODROME (0900- 2846376; 25 ct.p.min.).

< terug naar nieuws