30 juli 2004

Airshow Lelystad wordt historisch spektakel

De Airshow Lelystad 2004, die op zaterdag 4 september op de Luchthaven Lelystad wordt georganiseerd, wordt een spectaculaire show van vliegtuigen die een rol hebben gespeeld in de precies 100 jaar oude geschiedenis van de luchtvaart. Passagiersvliegtuigen van vr en na de Tweede Wereldoorlog, historische straaljagers en transportvliegtuigen en een groot aantal vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog zullen elkaar met veelal sensationele demonstraties aflossen.

Het thema 'het honderdste jaar van de luchtvaart' wordt op bijzondere wijze ingevuld, zeker voor wat de Tweede Wereldoorlog betreft. Zowel de beroemde Britse Spitfire als een Amerikaans P-51 Mustang-jachtvliegtuig zullen demonstraties geven, evenals een Amerikaanse B-25 Mitchell-bommenwerper. Een primeur wordt de grote Catalina-vliegboot, die de afgelopen jaren is gerestaureerd door de Stichting Neptune Association en die voor het eerst sinds jaren in de lucht te zien zal zijn.

Bijzondere historische passagiers- en transportvliegtuigen zullen niet ontbreken. Het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome zal drie vliegtuigen laten zien: de DC-2 'Uiver' uit 1934; een DC-3 Dakota uit 1943 en markante viermotorige Constellation, de 'Connie', uit 1947. Daarnaast zal een Russische Antonov An-2 zijn vliegkunsten vertonen en wordt er een speciaal optreden verzorgd door een zeldzaam Frans Noratlas-transportvliegtuig met twee staarten, uit 1950.

Historische straaljagers zullen een spectaculair optreden verzorgen. Uit Engeland komt een tweemotorige Gloster Meteor. Dit vliegtuigtype vloog al tijdens de Tweede Wereldoorlog en was in 1948 ook de allereerste straaljager waarmee onze Koninklijke Luchtmacht kennis maakte. De F-86 Sabre-straaljager werd beroemd in de jaren vijftig tijdens de oorlog in Korea. Tot 1964 had de Sabre ook bij onze luchtmacht een 'duistere' taak: het vliegtuig, dat wij in Nederland kenden als de 'Kaasjager, werd vooral ingezet voor nachtelijke patrouillevluchten.

Deze en nog vele andere vliegtuigen zullen van de Airshow Lelystad 2004 op zaterdag 4 september een 'historisch' vliegspektakel maken, waarbij overigens ook moderne vliegtuigen te zien zullen zijn. Natuurlijk geldt dat de techniek en het weer moeten meewerken om alle genoemde vliegtuigen te kunnen laten vliegen. Voor de toegang tot de Airshow wordt een entreebedrag gevraagd (kinderen van 4-12 jaar 3,- en volwassenen 6,- bij bestelling via www.airshowlelystad.nl, en resp. 6,- en 10,- bij aankoop op 4 september bij de poort. Bezoekers die met de eigen auto komen, worden verzocht de borden 'P-Airshow' te volgen. Bezoekers die met het openbaar vervoer willen komen, kunnen vanaf de spoorwegstations Lelystad en Harderwijk gebruik maken van Connexion buslijn 148, of van lijn 777 vanaf station Lelystad. Meer informatie is te vinden op www.airshowlelystad.nl en is te krijgen via telefoonnummer 0900-airshow (0900-2477469 - 25 ct. p.min.)

< terug naar nieuws