100 Jaar Luchtvaart Spektakel op Luchthaven Lelystad

Lelystad op 6 september middelpunt van de luchtvaarthistorie

Het mooiste dat Nederland op luchtvaarthistorisch gebied te bieden heeft komt op zaterdag 6 september 'aanvliegen' op de Lelystadse luchthaven voor het '100 Jaar Luchtvaart Spektakel'. Bezoekers krijgen aan de hand van de vele aanwezige vliegtuigen een eeuw luchtvaartgeschiedenis gepresenteerd. Behalve een reeks historische vliegtuigen op de grond zal er een aantal antieke 'kisten' in de lucht te zien zijn. De dag wordt georganiseerd door de Nationale Federatie Historische Luchtvaart. Naast historische vliegtuigen op de grond en in de lucht zijn er diverse attracties zodat het een bijzonder dagje uit wordt voor het hele gezin.

Geen airshow
Het 100 Jaar Luchtvaart Spektakel is géén airshow, maar toch zullen er enkele vliegtuigen in de lucht te zien zijn. Naast deze bijzondere oude vliegtuigen, die soms van heel dichtbij bekeken kunnen worden, is er nog veel meer te beleven en te zien. Het evenement wordt van commentaar voorzien door Leo van der Goot, luchtvaartfan én programmadirecteur van de Holland Media Groep, en Uiver-piloot Jan Cocheret. Deze commentatoren zullen deskundig vertellen over de aanwezige vliegtuigen en ervoor zorgen dat de gbeschiedenis van het vliegen op een leuke manier wordt overgebracht.

Van Spin tot supermodern
Op de grond zal een soort tijdlijn worden gemaakt van de aanwezige historische vliegtuigen. Zo kan men zien welke enorme ontwikkeling het vliegtuig in 100 jaar heeft doorgemaakt. Het verhaal begint met de Fokker Spin, het allereerste vliegtuig van de Nederlandse vliegtuigbouwer Fokker, en loopt door tot de hypermoderne Piaggio Avanti; een zeer futuristisch vormgegeven zakenvliegtuig dat achterstevoren lijkt te vliegen, met de staart aan de voorkant. Tussen deze twee uitersten staat een keur aan bijzondere oude 'kisten'. Zo is er een B-25 Mitchell-bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog van de Duke of Brabant Air Force en zijn er verschillende vliegtuigben van de Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht, waaronder een North American Harvard en een Beech 18. De Dutch Historic Jet Association toont haar Fouga Magister-straaljagers. En zo zijn er nog veel meer...

Historische passagiersvliegtuigen in de lucht
Tijdens het luchtvaartspektakel is een aantal historische (passagiers-)vliegtuigen in de lucht te bewonderen. Onder andere een Douglas DC-6; een groot viermotorig passagiersvliegtuig met propellers, uit de jaren '50. Ook de beroemde Douglas DC-2 Uiver van de Aviodrome zal het luchtruim kiezen. In twee historische passagiersvliegtuigen worden rondvluchten met passagiers gemaakt. De Junkers Ju-52 is een driemotorig toestel uit de jaren '30; de Douglas Dakota stamt uit de jaren '40. Deze rondvluchten worden georganiseerd door het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome dat in november op de Luchthaven Lelystad wordt geopend. Rondvluchtplaatsen dienen vooraf te worden gereserveerd. Meer informatie over de rondvluchten is te krijgen via d.dekker@aviodrome.nl (tel. 0320-289860)

Attracties, luchtfoto's en 'levende' muziek
Tijdens het 100 Jaar Luchtvaart Spektakel zal een luchtfoto van het terrein worden gemaakt, waarop de vliegtuigen op de grond én de bezoekers te zien zullen zijn. Voor 5 euro kunnen bezoekers een kwaliteitsafdruk van deze luchtfoto van zichzelf en hun omgeving bestellen, die vervolgens wordt thuisgestuurd. Bezoekers worden geïnformeerd wanneer het fotovliegtuig komt overvliegen. Voor kinderen zijn er diverse leuke attracties, o.a. een springkussen. Een uit 20 personen bestaande 'big band' draagt zorg voor de muzikale aankleding. Het evenement is op zaterdag 6 september geopend tussen 10 en 17 uur, de toegang bedraagt € 5- voor volwassenen en € 3- voor kinderen tot en met 12 jaar.

< terug naar nieuws