6 januari 2006

Zweedse Viggen-straaljager landt woensdag bij Aviodrome

Cadeau Zweedse regering complete verrassing voor luchtvaart-themapark

Lelystad, 6 januari 2006 – Op woensdag 11 januari landt een SAAB Viggen-straaljager, die het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome tot zijn verrassing van het Zweedse Ministerie van Defensie cadeau krijgt, op de Luchthaven Lelystad. Als het weer en de techniek meewerken, arriveert de spectaculaire Zweedse straaljager rond 13.00 uur. In december moest de aankomst nog om technische redenen worden uitgesteld.

De SAAB Viggen was in de jaren zeventig één van de kandidaten om de Starfighters van de Nederlandse luchtmacht te vervangen. De Zweedse straaljager verloor de veelbesproken ‘deal of the century’ van de Amerikaanse F-16, die vanaf 1979 bij de Koninklijke Luchtmacht in dienst kwam. Toch werd de SAAB Viggen een commercieel succes. De Zweedse luchtmacht kocht maar liefst 329 exemplaren.

Autosnelwegen
Eén van de bijzondere eigenschappen van de Viggen is dat hij een zeer korte start- en landingsbaan van slechts 400 meter nodig heeft. In Zweden start de Viggen tijdens militaire oefeningen regelmatig vanaf autosnelwegen. Een landing op de 1200 meter lange landingsbaan van de Luchthaven Lelystad is daarom geen enkel probleem. Inmiddels worden de Viggens van de Zweedse luchtmacht vervangen door nieuwere SAAB Gripens.

Duikboten
De SAAB Viggen-straaljagers van de Zweedse luchtmacht die nu buiten gebruik worden gesteld, hebben zo’n 35 jaar bij de Zweedse luchtmacht gevlogen. De Viggen die as. woensdag in Lelystad zal landen, heeft jarenlang boven de Oostzee gespeurd naar schepen en duikboten uit het oost- en westblok en is daarom een symbool van de Koude Oorlog. Het toestel zal in het luchtvaart-themapark Aviodrome te zien zijn naast enkele tijdgenoten, zoals de Russische MiG-21-, de Amerikaanse Starfighter- en de Britse Hunter-straaljager.

Te zien voor bezoekers
Het cadeau van de Zweedse luchtmacht komt als een complete verrassing. Vijf jaar geleden heeft de Aviodrome om een SAAB Viggen gevraagd. Sindsdien was er, tot medio december, niets meer van vernomen. De bezoekers van de Aviodrome kunnen bij de aankomst van de Viggen op woensdag 11 januari rond 13.00 uur aanwezig zijn. Alle belangstellenden worden geadviseerd voor de zekerheid kort tevoren op www.aviodrome.nl te controleren of meteorologische of technische redenen niet tot uitstel zullen leiden. Ook in de volgende weken en maanden zal de nog steeds futuristisch uitziende straaljager bij de Aviodrome voor het publiek te zien zijn. Meer informatie over de Aviodrome is te vinden op www.aviodrome.nl of is te krijgen via telefoonnummer 0900-AVIODROME (0900 - 284 63 76, 25 ct. p. min.) of per e-mail via info@aviodrome.nl.

Achtergrond: SAAB en de Nederlandse luchtvaart
Nederland heeft een lange historie met de Zweedse luchtvaartindustrie. In de Eerste Wereldoorlog, toen het neutrale Nederland geen vliegtuigen kon kopen van de oorlogvoerende naties, werden er al 25 vliegtuigen van drie verschillende typen in Zweden besteld om de Nederlandse marine van een luchtvaartafdeling te voorzien.

Na de Tweede Wereldoorlog waren de eerste passagiersvliegtuigen die Fokker bouwde, zes SAAB Scandia’s met 32 zitplaatsen. Fokker deed daarmee veel ervaring op, die van pas kwam toen enkele jaren later de Fokker Friendship werd gebouwd.

Ook de scheepswerf De Schelde bouwde in de jaren veertig vliegtuigen. Voor de Zweedse luchtmacht en voor de Nederlandse Rijksluchtvaartschool (RLS) op de luchthaven Eelde bouwde De Schelde in Vlissingen meer dan 100 Zweedse SAAB Safir-lesvliegtuigen in licentie. Eén van de SAAB Safirs van de RLS –overigens een in Zweden gebouwd exemplaar- wordt door het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome voor het nageslacht bewaard.

De Nederlandse luchtvaartmaatschappijen KLM-Cityhopper en Netherlines vlogen in de jaren tachtig en negentig met kleine passagiersvliegtuigen van het type SAAB SF-340. Deze werden vooral ingezet op het binnenlandse lijnennet.

< terug naar nieuws